Stell av skinnsko

Slik tar du vare på skinnsko

Med disse enkle rådene kan du få barnas skinnsko til å vare lenge.

Skinnsko kan være en mer kostbar anskaffelse enn andre sko, men med rett behandling kan du få sko som bare blir bedre og bedre på foten, som varer lenge og tåler mye avhengig av kvaliteten på skinnet.

Ulike materialer krever forskjellig behandling

  • Husk å impregnere skoene med spray før de tas i bruk. Obs! Sko med gummisåle skal ikke impregneres med spray som inneholder silikon! Da risikerer du at sålen blir gul. Skulle dette skje, så er det ikke en reklamasjonsgrunn… (De fleste skobutikker kan veilede med riktige produkter.) 
  • Før behandling skal skoene skal alltid være rene og tørre.
  • Rengjør skoene med en fuktig klut etter bruk hvis de blir skitne.
  • Less is more, bruk alltid et tynt lag med pleiemidler og ikke pøs på. Husk at ulike materialer krever ulik behandling.
  • Ikke tråkk ned hælkappene. Knyt opp sko med snøring eller bruk skohorn for å ikke ødelegge hælkappen.
  • Hvis skoene er bittelitt store kan innleggssåler være en god idé, men såler er også velvære og ikke minst komfort. Riktige såler kan gi god passform, være antibakterielle og absorbere fukt. Innleggsåler i skoene kan også gi innersålen lengre levetid.
  • La skoene hvile. I gjennomsnitt svetter en voksen person ca. 2 dl på føttene hver dag (barn litt mindre). La derfor gjerne skoene hvile litt ved å ikke bruke de samme skoene hele tiden. Innleggssåler kan derfor være veldig hygienisk og gjør det mulig å lufte sålene etter bruk om skoene er blitt klamme. Enkelte såler kan også håndvaskes. 
  • La skoene tørke naturlig og ikke på varmekabler eller ved en varmekilde. Dette kan føre til at skinnet etter hvert sprekker og kan også gjøre at det mister fargen.

Skinnsko med glatt skinn

Husk å alltid impregnere skoene før bruk, spesielt sko som skal brukes ute i fuktig vær. Dette kan du gjøre ofte, nesten ukentlig på vinteren eller månedlig ellers i året etter behov.

Fjern flekker med en ren, fuktet klut eller børste om skoene blir skitne. Bruk en nøytral skokrem for å beholde skinnets originale farge.

Trenger fargen en oppfriskning kan du benytte en farget skokrem.

Sprayimpregnering virker kun impregnerende, ikke pleiende, så sett inn skoene med anbefalt pleiemiddel for å holde skinnet mykt og pent.

Semsket skinn og nubuck

På semsket skinn og nubuck fjerner du flekker fra med en spesialbørste eller “viskelær”. Spør i skobutikken etter riktig redskaper i gummi eller metall avhengig av hvor grovt eller fint skinnet er.

Du kan også bruke en egen type sjampo eller renseskum til å rengjøre skinnet. Etter rengjøring sprayer du med impregningsspray for å beskytte mot fukt og skitt.

Obs! Husk at om du gnir mye på nubuck med fete produkter vil skinnet bli glatt.

Lakkskinn

Lakkskinn skal ikke impregneres da lakken i seg selv allerede er ferdigbehandlet. Ytterligere impregnering vil bare kunne ødelegge denne blanke overflaten.

Rengjør skoene med en ren klut fuktet med lunket vann og puss de blanke med en bomullsklut etterpå. Eventuelt kan såle-kantene behandles med sko-voks/nøytral skokrem, for å gi litt ekstra glans.


Leave a Reply