Kay Bojesen – for både liten og stor

De fleste forbinder Kay Bojesen med den kjente danske tre-apen som henger i mange hjem verden over.

Apen er kanskje ikke først og fremst noe barna får leke med, men den er faktisk laget for å være både solid og tåle å bli lekt med!

Apen ble opprinnelig designet for å være en knaggforlenger!

I følge historien om Kay Bojesen ble ideen bak apen til etter at han ble spurt om å designe en knaggrekke til en barnemøbelutstilling. Tanken bak apens design var at de lange armene skulle bringe knaggen ned i barnets høyde, mens de korte beina skulle gi plass til luer og skjerf.

Treleker med sjel og humor

De trendy, lekne figurene er ikke nye. Vi må faktisk 100(!) år tilbake til 1919 da Kay Bojesen fikk sønnen Otto og begynte å interessere seg for barn, leketøy og tre.

Det å bli far selv brakte tilbake minner fra hans egen barndom, når faren spikket trefigurer til han. Faren oppmuntret barna til oppfinnsomhet, fantasi og humor gjennom lek med trefigurene.

Ape ble født i 1951.

Kay Bojesen ønsket ikke å lage naturtro kopier av dyrene, men som sin far heler å skape barnslige og fantasifulle varianter.

Designet var basert på barnets egen verden, der “linjene skal smile”. Treleketøy skulle være enkelt, solid og inspirere til lek.

Sangfugl, Ape, Hest, Bjørn, Kanin og Elefant.

På 1930-tallet skapte Kay Bojesen seriene med tredyr som vi kjenner i dag. Han ble verdenskjent for å gi tredyrene sjel, humor og glimt i øyet.

Kay Bojesen skapte elskede trefigurer, som appellerer til barnet i oss alle.

Selv om han er best kjent for de ikoniske apene og andre tredyr, men han var opprinnelige utdannet sølvsmed og gikk i lære hos den kjente danske sølvsmeden Georg Jensen.

Kay Bojesens Ape består av 31 deler og er produsert av limbatre og bæredyktig teaktre.

Kay Bojesen døde 72 år gammel i 1958 og etterlot seg en betydelig designarv. I dag er det barnebarna som tar hånd om denne arven.

Familien har valgt Rosendahl Design Group til å utvikle, fremstille og distribuere bestefarens fantastiske, gamle designer etter de originale tegningene. Heldigvis tilfredsstiller også Rosendahl Design Group Kay Bojesens høye krav til materiale og håndverksmessig utførelse, under brandnavnet Kay Bojesen Denmark.

Bjørn fra 1952, Elefant fra 1953 og Kanin fra 1957.
Ape i røkt eik/eik, eik/lønn og teak og limbatre,
Spurver på pinne.
Design man blir glad av – og i.

Leave a Reply